Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Εντοπίζω το τρίγωνο σε πίνακες ζωγραφικής

Παρατηρήσαμε τους πίνακες των παρακάτω ζωγράφων
Goya
 Malevich
 Akimoto
 Kadinsky

και
  • εντοπίσαμε το κοινό γεωμετρικό σχήμα. 
  • Μετρήσαμε τον αριθμό των γωνιών και πλευρών των τριγώνων καθώς και τον αριθμό των τριγώνων που βρήκαμε σε κάθε πίνακα. 
  • Ομαδοποιήσαμε τα γεωμετρικά σχήματα από το κουτί των σχημάτων ανάλογα με το σχήμα σε τρίγωνα, τετράγωνα, κύκλους και ορθογώνια. 
  • Ακολούθως δόθηκαν σε κάθε νήπιο 3 μικρά τρίγωνα με την οδηγία να φτιάξει ένα σπίτι όπως ακριβώς το βλέπουμε έξω στη γειτονιά. Η προσπάθεια δύσκολη αλλά μετά από πολλούς πειραματισμούς οι περισσότεροι τα κατάφεραν και παρουσίασαν τον τρόπο στους υπόλοιπους. Τέθηκε το ερώτημα τι σχήματα θα χρησιμοποιούσα για να φτιάξω ένα δέντρο και οι απαντήσεις ήταν πολλές. 
  • Δημιουργήσαμε τρίγωνα βιωματικά με τα χέρια, το σώμα μας σε συνεργασία με άλλους και αντικείμενα όπως ράβδους γυμναστικής.
  • Εντοπίσαμε τρίγωνα μέσα στην τάξη και  μεταξύ άλλων σχημάτων σε φύλλο εργασίας.
 



 
 
  • Στη συνέχεια μία ομάδα έφτιαξε έναν πίνακα με τρίγωνα διαφόρων σχημάτων και χρωμάτων σε χαρτόνι χρησιμοποιώντας σερπαντίνες και τύπωμα (τρίγωνο) με σφουγγάρι γιανα χρωματίσει το φόντο

  •   και μία άλλη στον η/υ στο πρόγραμμα Revelation Natural Art. Η δημιουργία μέσα από το πρόγραμμα αυτό και οι πολλαπλές δυνατότητές του ήταν σαν κάτι μαγικό για τα παιδιά, που δεν χόρταιναν να ασχολούνται με αυτό και να παράγουν έργα, σχεδόν κάθε μέρα στις ελεύθερες δραστηριότητες.
Αργότερα μιλώντας και για τα πολύγωνα κάποια παιδιά θέλησαν να συνδυάσουν τα δύο αυτά σχήματα και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εκπληκτικό.... Απολαύστε τα...!!!










 
Ο ΤΡΙΓΩΝΟΚΗΠΟΣ
Τα παιδιά κατα την ενασχόλησή μας με τα τρίγωνα, κατα στις ελεύθερες δραστηριότητες και στα διαλείμματα σχηματίζαν τρίγωνα σε διάφορα χρωματιστά χαρτιά και κατόπιν πειραματιζόταν με αυτά φτιάχνοντας διάφορες συνθέσεις και κολλάζ. Επειδή όμως μαζεύτηκαν πολλά σε ένα καλαθάκι όπου τα συγκέντρωναν αποφασίσαν να δημιουργήσουν μια ομαδική αφίσα με λουλούδια. Το όνομα που της έδωσαν "Τριγωνόκηπος". 





Αργότερα,τα παιδιά απόφάσισαν να αξιοποιήσουν τον "Τριγωνόκηπο" και στην ιστορία που δημιούργησαν με τίτλο " Το όνειρο του Κύκλου Χορταρένιου. Έτσι  σκέφτηκαν όπως βλέπεται να προσθέσουν το Κύκλο Χορταρένιο με την οικογένειά του πως μόλις ξύπνησαν από το όνειρό τους και να αποτελέσει  η αφίσα τους αυτή, την τελευταία εικόνα της ιστορίας.


Η   ΓΙΡΛΑΝΤΑ  ΜΕ   ΤΑ   ΠΑΤΑΤΟΤΡΙΓΩΝΑ

 Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με διάφορα υλικά  και να ανακαλύπτουμε και διαφορετικές χρήσεις αυτών των υλικών.  Οι πατάτες λοιπόν καθαρίστηκαν, σχεδιάστηκαν σε τρίγωνα, κόπηκαν με μαχαίρι ( δεν το φοβόμαστε γιατί ξέρουμε να προσέχουμε) και αποτυπώθηκαν σε χαρτί δημιουργώντας αυτό που βλέπετε παρακάτω.


ΤΡΙΓΩΝΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ, ΤΡΙΓΩΝΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ

Πάνω σε ένα χαρτί Α4 τράβηξα από άκρη σε άκρη,  με χάρακα τυχαίες γραμμές, που σχημάτισαν τρίγωνα μεγάλα και μικρά. Φωτοπύπισα το χαρτί, το μοίρασα στα νήπια και τους ζήτησα να χρωματίσουν με χρώματα της επιλογής τους, όποιο τρίγωνο έβλεπαν.
Δείτε τελικά πόσο διαφορετικά είναι τα έργα των παιδιών, ενώ δούλεψαν πάνω στην ίδια φωτοτυπία!
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.