Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

Γνωρίζω τα γεωμετρικά στερεά


Σήμερα όταν μαζευτήκαμε στην παρεούλα, μας περίμενε ένα μαύρο ξύλινο κουτί. Γεμάτοι περιέργεια ανοίξαμε το κουτί

και βρήκαμε ένα σημείωμα από το μάγο Στερεό.Κοιτάξαμε με προσοχή το περιεχόμενο της βαλίτσας και διαπιστώσαμε ότι κάποιες θήκες ήταν άδειες. Ο μάγος είχε κρύψει κάποια γεωμετρικά στερεά μέσα και έξω από την τάξη μας και εμείς έπρεπε να τα βρούμε ακολουθώντας τα στοιχεία που μας έδινε. Το πρώτο στοιχείο μας οδήγησε στη δανειστική βιβλιοθήκη όπου βρήκαμε την τριγωνική πυραμίδα.

Το δεύτερο στοιχείο μας οδήγησε στο καλάθι μεταμφιέσεων και μας δυσκόλεψε πολύ να το βρούμε την πυραμίδα και το μήνυμα.
Το τρίτο στοιχείο μας οδήγησε στην καρέκλα του βοηθού όπου βρήκαμε τον κώνο
Το τέταρτο στοιχείο μας οδήγησε στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας όπου βρήκαμε τη σφαίρα

Το πέμπτο στοιχείο μας οδήγησε στα στρογγυλά τραπέζια του ολοήμερου όπου βρήκαμε τον κύβο και το ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο.

Το έκτο και τελευταίο στοιχείο μας οδήγησε στο καβαλέτο όπου δυσκολευτήκαμε να βρούμε τον κύλινδρο.

Στη συνέχεια παρατηρήσαμε τους πίνακες του
Calder
του Mondrian
 και του Kazuya Akimoto
και εντοπίσαμε τα γεωμετρικά στερεά που δείχνουν οι πίνακες μέσα στο ξύλινο κουτί.Βρήκαμε τα γεωμετρικά σχήματα που κρύβονται στα στερεά και ακολουθώντας τις οδηγίες του μάγου κατασκευάσαμε και εμείς τον κύβο και την πυραμίδα με οδοντογλυφίδες, ξυλάκια από σουβλάκι και πηλό. ήταν μια δύσκολη εργασία αλλά τα καταφέραμε.
Και επειδή μας άρεσαν οι κατασκευές ασχοληθήκαμε και την άλλη μέρα στις ελεύθερες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας αντί για πηλό πλαστελίνη

Συνεχίσαμε να πειραματιζόμαστε και αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε πολύχρωμα γεωμετρικά στερεά, πάντα φυσικά με υλικά απλά και όχι δαπανηρά. Αυτή τη φορά χρησιμοποιήσαμε πλαστικά καλαμάκια και πλαστελίνη. Θαυμάστε τα!
ΑΝΑΠΤΥΓΜΑΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ
Έχουμε μεγάλη περιέργεια και θέλουμε να δούμε πως γίνεται ο κύβος. Ξεκινήσαμε με αυτόν γιατί το ζάρι μας στην παρεούλα είναι κύβος. Μπορούμε να φτιάξουμε κι εμείς ζάρι;
H κυρία μας μας βοήθησε να λύσουμε την απορία μας. Δείτε πως:
 Ο κύβος απλωμένος
 Κόψαμε, κολλήσαμε, ενώσαμε με τη βοήθεια της κυρίας μας
                               Και ήρθε η ώρα η Αναστασία να αριθμήσει το ζάρι μας!

ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ
Σήμερα μπερδεύτηκαν λίγο τα πράγματα και η δασκάλα μας ζήτησε τη βοήθειά μας. Ήταν σίγουρη πως μπορούσαμε να τη βοηθήσουμε. Ήθελε να ξεχωρίσει τα γεωμετρικά σχήματα από τα γεωμετρικά στερεά. Πήραμε καταρχήν τα κασκόλ δυο φίλων μας και δημιουργήσαμε δυο σύνολα, το ξέρουμε το έχουμε ξανακάνει αυτό. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και ομαδοποιήσαμε - ξεχωρίσαμε τα σχήματα από τα στερεά. Πάνω από κάθε σύνολο γράψαμε και ταμπελίτσα! Τα καταφέραμε τέλεια!


 ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΦΑΙΡΑΣ
Ανήσυχα πνεύματα καθώς είμαστε διακοσμήσαμε την σφαίρα με θέμα ανοιξιάτικο, την μεταμορφώσαμε σε λουλούδι. Τον τρόπο μας τον έδειξε η δασκάλα μας και μας  άρεσε. Δείτε παρακάτω βήμα- βήμα την μεταμόρφωση.

Καταρχήν τις χρωματίσαμε

Μετά φτιάξαμε τα κοτσανάκια των λουλουδιών


Κόψαμε βαμβακάκια αυτιών για πέταλαΤα κάναμε βουτιά στην τέμπερα και τα καρφώσαμε στην  βαμμένη σφαίρα και έτοιμο το βάζο μας!


Αχ! ξεχάσαμε να πούμε πως το βάζο μας , ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, είναι φτιαγμένο από τα χεράκια μας και αυτό . Δίλιτρο γαλατάκι γνωστής εταιρείας χρωματισμένο με τέμπερα και ατλακόλ!

ΤΑ ΓΛΥΦΙΤΖΟΥΡΙΑ ΜΑΣ

Από την προηγούμενη κατασκευή, μας περίσσεψαν μικρές σφαίρες από φελιζόλ.  Τι άλλο θα μπορούσαμε να φτιάξουμε με αυτές; Τι θα μπορούσε να είναι μια μικρή σφαίρα; Ίσως ένα ωραίο γλυφιτζούρι. Ας φτιάξουμε λοιπόν τα δικά μας γλυφιτζούρια.
Αρχικά το κάθε νήπια χρωμάτισε τη δική του μπαλίτσα με μαρκαδόρο στο χρώμα της επιλογής του.

Στη συνέχεια, αφού τα στερεώσαμε σε οδοντογλυφίδα, τα παιδια έβαλαν κόλα στα σημεία που ήθελαν και κύλησαν το γλυφιτζούρι τους σε χρυσόσκονη.Και να, τα γλυφιτζουράκια  μας ......ΟΜΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥΣ

Για την κατασκευή μας χρησιμοποιήσαμε ρολά από χαρτί υγείας. Το κάθε νήπιο χρωματίζει με το πινέλο και τέμπερα  σε χρώματα της επιλογής του ένα ρολό .Στη συνέχεια κολλάμε τα ρολά το ένα πάνω στο άλλο.


Και να, το τελικό αποτέλεσμα της ομαδικής κατασκευής μας!


ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟ ΣΤΕΡΕΟ, Ο ΚΩΝΟΣ

Καθώς το  Πάσχα πλησιάζει οι κατασκευές δίνουν και  παίρνουν!  Μέχρι τώρα ξέραμε για αυγουλομαχίες, αυγουλοδρομίες, τώρα ο Λεωνίδας μας έμαθε και το αυγουλοχωριό. Βρασμένα αυγουλάκια λοιπόν, βουτηγμένα στο χρώμα με πορτούλα και παράθυρα και σκεπούλα έναν  ΚΩΝΟ. Απολαύστε τα:

Χρώμα και στα ρολά τουαλέτας που είναι ωραιότατοι κύλινδροι. Θα γίνουν δεντράκια στο αυγουλοχωριό.

ΚΥΛΙΝΡΟΙ, ΚΥΚΛΟΙ, ΚΩΝΟΙ, ΣΦΑΙΡΕΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.